Meer weten over wijn?

Wijn is een fantastisch product dat gemaakt wordt met het sap van druiven. Velen van ons genieten graag van een glas wijn. Een lekker glas wijn bij de maaltijd gaat er bij veel mensen wel in. We proberen dan een wijn uit te zoeken die past bij de smaak van het gerecht. Hierdoor komt de wijn nog meer tot zijn recht en wordt de smaak van het gerecht nog extra versterkt. Zo kunnen we nog meer genieten van heerlijke gerechten. Het is daarom ook een kunst om de juiste wijn te kiezen. Er is zelfs iemand in een restaurant die gespecialiseerd zijn op het gebied van wijn, de zogeheten sommeliers. Hun voornaamste functie is het geven van een wijnsuggestie bij een bepaald gerecht of gang en uitleg geven over de wijnkaart. Zij helpen dan met het vinden van een geschikte wijn bij jouw gerecht. 

Soorten wijn 

Er zijn erg veel verschillende soorten wijn. Wijn kan zowel op kleur worden ingedeeld als type. Als de wijnen volgens kleur worden ingedeeld is er rode wijn, witte wijn en roséwijn. Rode wijn is gemaakt van blauwe druiven, witte wijn kan zowel van witte als van blauwen druiven worden gemaakt en roséwijn wordt net als rode wijn gemaakt van blauwe druiven. Het enige verschil met rode wijn is dat de schillen na een bepaald aantal uren van de most geschieden moeten worden, zo kan de schil maar een beperkte hoeveelheid kleurstof afgeven. Hierdoor heeft rode wijn een rode kleur en roséwijn en meer roosachtige kleur. Als wijnen worden ingedeeld qua type wijn is er stille wijn, mousserende of schuimende wijn en versterkte wijn. Stille wijn volledig uitgegiste en tot rust gekomen wijn. Mousserende of schuimende wijn is wijn waarbij het koolzuur van de tweede gisting in de wijn achterblijft. Het kan ook stille wijn zijn waaraan koolzuur is toegevoegd. Bij versterkte wijn is de gisting van de most gestopt door toevoeging van wijnalcohol of geconcentreerd druivensap. Voorbeelden van versterkte wijn zijn port, sherry of madeira. 

Chardonnay

Een voorbeeld van één van de bekendste druivenrassen waar veel wijnen van gemaakt orden is Chardonnay. Met de druif wordt zowel Chardonnay wijn, champagne en andere soorten mousserende wijnen gemaakt. Kortom een veelzijdige druif. Wijnen van dit druivenras staan vooral bekend om zijn brede, uitbundige charmes, hoge alcoholpercentages, lage zuurgraad en het ontbreken van een krachtige geur. Wijnmakers zijn vooral gek op het druivenras omdat ze redelijk makkelijk te telen zijn en een hoge opbrengst hebben. Verder rijpt de druif ook vroeg, wat erg gunstig is. Maar de wijnmakers genieten vooral van de grote diversiteit aan mogelijkheden op het gebied van bereiden van deze druif. Hierdoor zijn er daarom ook zoveel verschillende Chardonnay wijnen. 

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie